Rosbed ergonomia

Ergonomia

Kova vai pehmeä patja?

Patjan kovuus tai pehmeys ei ole olennainen kysymys ergonomian kannalta. Eihän keho nukkuessa tiedosta sitä minkä kovuisella patjalla sitä nukutaan.


Keho tunnistaa vain sen, miten patja tukee kehoa, ja miten se kykenee jakamaan kehoon kohdistuvaa painetta.

Hyvän patjan tulee mukautua mahdollisimman tarkasti vartalon mukaisesti ja tukea sitä tasaisesti koko pituudeltaan. Tällä varmistetaan tukirangan pysyminen suorassa ja lihasten rentoutuminen nukkumisen aikana. Lisäksi patjan pitää pystyä jakamaan kehoon kohdistuvaa painetta mahdollisimman laajalle alueelle siten, että estetään kehoon kohdistuvien painepisteiden syntymistä. Seurauksena on rauhallisempi ja syvempi yöuni, jolloin aamulla heräät hyvin levänneenä ja virkeänä uuteen päivään.

Rosbed patja toimii
Lämpökuva

Oikein toimiva patja, jossa selkäranka on suorassa ja paine jakaantuu hyvin koko keholle.Jos patja ei toimi

Jos patja ei toimi nukkujan kannalta oikealla tavalla, merkkinä on kääntyileminen ja pyöriminen. Uni on rauhatonta ja aamullakin on vielä väsyneen tuntuinen olo.


Perinteisissä patjoissa, saattaa ongelmana olla jo heti alussa olkapään jääminen koholle ja lantion painuminen liian alas. Seurauksena on ristiselän alueen rasittuminen. Vuosien kuluessa tilanne vain pahenee, kun patjan keskiosa pehmenee ja lantio pääsee painumaan yhä alemmas. Viimeistään tässä vaiheessa alkavat selän ja selkälihasten oireileminen, joka on tunnistettavissa aamulla selän jäykkyytenä.

Toinen ongelma saattaa olla kehoon, erityisesti lantion ja olkapään kohdalle, kohdistuva liian suuri paine, joka aiheuttaa pintaverisuoniston puristumista kasaan. Verenkierron heikentyessä lihasten hapen saanti estyy, ja seurauksena on puutumista ja lievää särkyä.
Mitä pehmeämpi patja on, sitä suurempi on vaara, että selkä on jo alkuaan väärässä asennossa. Edellä mainitusta syystä suositellaankin usein mieluimmin kovaa patjaa kuin liian pehmeää.  Kovan patjan ongelmana saattaa kuitenkin olla painon jakautuminen liian pienelle alalle kehoa ja siitä huolimatta jättää selän huonoon asentoon.

Väärin-toimiva-patja
Väärin-toimiva-patja-lämpökuva

Jämäkkä patja, mutta ristiselkä on silti mutkalla ja olkapäälle ja lantiolle kohdistuu kova paine.